日本防菌防黴学会

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日本防菌防黴学会誌

Vol.51,No.5 (2023)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 2-ブチルオクタン酸含浸不織布袋による小麦粉へのケナガコナダニの侵入阻止
  • 北九州市立大学大学院国際環境工学研究科 野瀬 美穂,森田 洋…211
    日星産業(株) 中島 淳,森田 洋司
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • DAMをカチオン性モノマーとした機能性ポリマーの抗カビ効果と化粧品防腐剤への応用
  • 北九州市立大学・国際環境工学部 湯田 彩乃,惠良真理子,森田 洋…219
    (株)日本触媒 仁科 彰
  • 短報
  • [ 要約 ]
  • 短時間接触における各種アミノ酸の塩素要求量
  • (株)ピュアソン 関 秀行,石川 真美…227
    三重大学大学院生物資源学研究科 福﨑 智司
  • 資料
  • [ 要約 ]
  • 足湯における糸状菌汚染調査
  • 麻布大学生命・環境科学部 石﨑 直人,古畑 勝則…233
    (株)エフシージー総合研究所 橋本 一浩
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学−食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [10]次亜塩素酸水の活用
  • サラヤ(株) バイオケミカル研究所 加藤 信一…237
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学−食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [19]閉講にあたって
  • サラヤ(株)・丹後フーズ(株) 谷口 暢…241
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品の微生物危害要因と対策
    [1]はじめに~微生物管理の考え方に基づく食品危害の防止
  • (元)日油(株) 宮島 誠…243
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品の微生物危害要因と対策
    [2]チルド食品(袋物惣菜)の微生物危害要因と対策
  • (地独)北海道立総合研究機構食品加工研究センター/北海道大学大学院水産科学院 小林 哲也…257
  • 若手研究者フォーラム
  • −防菌防黴分野の最前線−
    天然物にヒントを得た抗菌薬の開発研究について
    −フッ素含有ナフトキノン類の抗菌作用−
  • 近畿大学農学部応用生命化学科 山下 光明…267
  • JMoC和文ダイジェスト
  • 枯草菌芽胞の発芽に対するカルバクロールとチモールの異なった阻害パターン
  • 大阪府立大学工学研究科量子放射線系専攻 阪井 俊夫 他…269
  • 過剰量の紫外線照射は枯草菌芽胞タンパク質の変性を引き起こすことで発芽を抑制する
  • 摂南大学薬学部 桑名利津子 他…271
  • ハイスループットシーケンシングによる上水道配水システムにおける細菌多様性と
    群集構造の解析
  • 地方独立行政法人大阪健康安全基盤研究所 小泉 義彦 他…273
  • 物理的・化学的併用処理の抗菌効果の評価のための拡大アイソボログラムを利用した
    相乗性解析とその概念的基盤
  • 大阪公立大学研究推進機構微生物制御研究センター 土戸 哲明…275
会報
…278
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…和文目次裏

<English> Vol.51,No.5 (2023)

  • Original Paper
  • Preventing Tyrophagus putrescentiae from Infesting Wheat Flour by using Non-Woven Fabric Bags Impregnated with 2-Butyl Octanoic Acid
  • …by Miho NOSE, Atsushi NAKAJIMA, Hiroshi MORITA, and Hiroshi MORITA…211
  • Original Paper
  • Antifungal effects of functional polymers containing dimethyl aminoethyl methacrylate (DAM) as a cationic monomer and application as cosmetic preservatives.
  • …by Ayano YUTA, Akira NISHINA, Mariko ERA, and Hiroshi MORITA…219
  • Note
  • The Chlorine Demand of Various Amino Acids for a Short Contact Time
  • …by Hideyuki SEKI, Satoshi FUKUZAKI, and Mami ISHIKAWA…227
  • Data
  • Survey of fungal contamination in hot water for foot-soaking
  • …by Naoto ISHIZAKI, Kazuhiro HASHIMOTO, and Katsunori FURUHATA…233
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (10) Utilization of Hypochlorous Acid Water
  • …by Shinichi KATO…237
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (19) On Opening Remarks
  • …by Toru TANIGUCHI…241
  • Lecture
  • Dominant Causes and Measures of Microbial Harms toward Foods
    (1) Preface 〜Prevention of Harms toward Foods Based on the Way of Microbial Control
  • …by Makoto MIYAZIMA…243
  • Lecture
  • Dominant Causes and Measures of Microbial Harms toward Foods
    (2) Microbe Harm Factor and Measures of Chilled Daily Dish (Bag Side Dish)
  • …by Tetsuya KOBAYASHI…257
  • Young Researcher Forum
  • About a Development Research of Antimicrobial Agent Getting a Hint from Natural Products
  • …by Mitsuaki YAMASHITA…267
  • Japanese digest of JMoC
  • Different patterns of germination inhibition by carvacrol and thymol in Bacillus subtilis spores
  • …by Toshio SAKAI et al.…269
  • Excessive ultraviolet C irradiation causes spore protein denaturation and prohibits the initiation of spore germination in Bacillus subtilis
  • …by Ritsuko KUWANA et al.…271
  • Changes in bacterial diversity and community structure in drinking water distribution system revealed by high throughput sequencing
  • …by Yoshihiko KOIZUMI et al.…273
  • Synergy analysis with extended isobolography and its conceptual basis for the evaluation of antimicrobial effects of combined physical and chemical treatments
  • …by Tetsuaki TSUCHIDO…275
Society Activities
…278
Calendar
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