日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.50,No.1 (2022)

  • 巻頭言
  • アカデミアにおける研究の多様性と社会が求める実学を考える
  • 関西大学 化学生命工学部 松村 吉信…1
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 日本国内における紙幣および貨幣に付着した微生物の実態調査
  • 東京医療保健大学・大学院 医療保健学研究科 松村有里子,岩澤 篤郎…3
    東京医療保健大学・大学院 医療保健学研究科 国保直営総合病院君津中央病院 加地 大樹,岩間 暁子
    ローレルバンクマシン(株) 中西 秀行,小澤 茂樹
    東京工業大学・未来産業技術研究所 沖野 晃俊
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学
    −食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [11]アルコール製剤の活用
  • サラヤ(株) バイオケミカル研究所 サラヤ微生物研究センター 原田 裕…13
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 微生物による劣化 −繊維,金属,木材,コンクリート,紙等−
    [6]微生物による文化財の劣化と対策
    ~古墳・洞窟壁画の微生物劣化~
  • 東京文化財研究所 佐藤 嘉則…19
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 第2回:微生物との戦いは永遠につづく!
    [8]食品衛生7S(整理・整頓・清掃・洗浄・殺菌・躾・清潔)の躾は「習慣」では定着しない!
  • NPO法人食品安全ネットワーク理事長, (株)角野品質管理研究所代表取締役 角野 久史…25
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 微生物を利用した有用物質生産
    [4]微生物機能を活用した芳香族化合物の生産
  • 東北大学大学院工学研究科 バイオ工学専攻 応用生物物理化学分野 岡井 直子…33
  • 紙上ミニシンポジウムⅤ
  • [ 要約 ]
  • 微生物汚染から健康を守る切り札とは?
    3.環境測定における簡易迅速試験法
  • (一財)北里環境科学センター 菊野理津子…39
会員の声−培養− 
『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その37)』…新井 一義…目次裏
『衛生教育 考え方を伝える』…多田 幸代…38
図書紹介
『食品工場のカビ対策事例データブック』…坂上 吉一…18
会報
…48
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.50,No.1 (2022)

  • Leader
  • Research Diversity and Practical Study in Academia
  • …by Yoshinobu MATUMURA…1
  • Original Paper
  • Microbiological Analysis of Banknotes and Coins in Japan
  • …by Yuriko MATSUMURA, Daiki KAJI, Hideyuki NAKANISHI, Shigeki OZAWA,Akiko IWAMA, Akitoshi OKINO, Atsuo IWASAWA…3
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (11) Utilization of Alcohol Preparation
  • …by Yutaka HARADA…13
  • Lecture
  • Deterioration Materials by Microbe -Fiber, Metal, Wood, Concrete, Paper-
    (6) Deterioration and Measures of the Cultural Assets due to the Microbe
    -Microbe Deterioration of Old Burial Mound・Cave Fresco-
  • …by Yoshinori SATOU…19
  • Lecture
  • The second: Battle against Microorganisms Continues Forever !
    (8) The Discipline practical used in Food Hygiene 7S (Seiri・Seiton・Seisou・Senjyo・Sakkin・Shitsuke・Seiketu) does not take root in "the custom"!
  • …by Hisashi SUMINO…25
  • Lecture
  • Production of Useful Compounds using Microorganisms
    (4) Production of Aromatic Compounds by Engineered Microorganisms
  • …by Naoko OKAI…33
  • Mini-Journal SymposiumⅤ
  • What is the best way to protect health from microbial contamination?
    (3) Simple Quick Analysis in the Environmental Measurement
  • …by Ritsuko KIKUNO…39
Member’s Voice-Cultivation-
…by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
…by Yukiyo TADA…38
Book Review
…by Yoshikazu SAKAGAMI…18
Society Activities
…48
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese