日本防菌防黴学会

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  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.49,No.10 (2021)

  • 短報
  • [ 要約 ]
  • アフラトキシン産生性のAspergillusFlavi節の簡易迅速検出法
  • 東京都健康安全研究センター・微生物部 高橋 由美,上原さとみ…479 千葉 隆司,鈴木 淳,貞升 健志
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品製造現場における食品衛生7S(整理・整頓・清掃・洗浄・殺菌・躾・清潔)の実践的な活用
    [8]食品製造現場の基本設計と食品衛生7S
  • 明宝特産物加工(株) 名畑 和永…483
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • ハードルテクノロジーによる食品の微生物制御
    [6]菓子製造におけるアンヒドロフルクトースのハードルテクノロジーへの応用
  • (株)サナス 吉永 一浩,宮﨑 直人,林 洋美…491
    鹿児島県大隅加工技術研究センター 中西 善裕,八丸 珠恵,時村 金愛
    鹿児島県水産技術開発センター 久保 満
    鹿児島大学農学部 安部 淳一
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 微生物による劣化 −繊維,金属,木材,コンクリート,紙等− [4]木材の劣化と対策
  • ライオンケミカル(株) 開発部 小林 智紀…497
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学
    −食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [7]過酢酸の基本的性質と殺菌の原理ならびに応用事例
  • 元 近畿大学 坂上 吉一…507
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 持続社会での木材の長期使用 [7]木材・木造の生物劣化診断と維持管理
  • 京都大学大学院農学研究科 藤井 義久…513
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 第2回:微生物との戦いは永遠につづく!
    [6]微生物と戦いは永遠につづく
  • サラヤ(株) 更家 悠介…521
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 微生物を利用した有用物質生産
    [2]海洋細菌を用いたバイオリファイナリー
  • 三重大学大学院生物資源学研究科
    三重大学海藻バイオリファイナリー研究センター 田中 礼士…527
会員の声−培養− 
『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その34)』…新井 一義…目次裏
『医薬品製造と微生物管理』…大場 拓馬…490
『防菌防黴学会で広がる抗菌研究の世界』…藤田 真理…520
図書紹介
『ファインケミカルシリーズ 抗菌・抗ウイルス剤の最新動向』…古畑 勝則…533
会報
…534
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.49,No.10 (2021)

  • Note
  • A Rapid and Easy Method for the Detection of Aflatoxigenic Strains of Aspergillus section Flavi
  • …by Yumi TAKAHASHI, Satomi UEHARA, Takashi CHIBA, Jun SUZUKI, and Kenji SADAMASU…479
  • Lecture
  • Practical Use of Food Hygiene 7S (Seiri・Seiton・Seisou・Senjyo・Sakkin・Shitsuke・Seiketu) at Food Manufacturing Sites
    (8) General Plan and Food Hygiene 7S in a Food Manufacture Site
  • …by Kazunaga NABATA…483
  • Lecture
  • Microbiological Control in Foods by Hurdle Technology
    (6) Application to Hurdle Technology of Anhydrofructose in Confectionery Manufacture
  • …by Kazuhiro YOSHINAGA, Naoto MIYAZAKI, Hiromi HAYASHI,
    Yoshihiro NAKANISHI, Tamae HATIMARU, Kanae TOKIMURA,Mitsuru KUBO, and Jun-ichi ABE…491
  • Lecture
  • Deterioration Materials by Microbe -Fiber, Metal, Wood, Concrete, Paper-
    (4) Deterioration and Measures of Wood Due to Microbe
  • …by Tomonori KOBAYASHI…497
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (7) Basic Properties and Bactericidal Mechanisms of Peracetic acid, and Application Cases
  • …by Yoshikazu SAKAGAMI…507
  • Lecture
  • High Performance Utilization of Wood in Sustainable Society
    (7) Deterioration Diagnosis and Maintenance of Wood
  • …by Yoshihisa FUJII…513
  • Lecture
  • The second: Battle against Microorganisms Continues Forever !
    (6) Battle against Microorganisms Continues Forever
  • …by Yuusuke SARAYA…521
  • Lecture
  • Production of Useful Compounds using Microorganisms
    (2) Seaweed Biorefinery Using Marine Bacteria
  • …by Reishi TANAKA…527
Member’s Voice-Cultivation-
…by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
…by Takuma OBA…490
…by Mari FUJITA…520
Book Review
…by Katunori FURUHATA…533
Society Activities
…534
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese