日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English
防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 37, No.7 (2009)

Bokin Bobai

巻頭言
会長就任に当たって
日本防菌防黴学会会長 日本獣医生命科学大学 畑井喜司雄…487
報文 [ 要約 ]
石鹸成分オレイン酸ナトリウムの浴室主要真菌に対する影響
国立医薬品食品衛生研究所・衛生微生物部 朴 奉柱,小西 良子…489
NPO 法人カビ相談センター 小菅 旬子
東京農業大学・農学部 高鳥 浩介
衛生微生物研究センター 李 憲俊
ノート [ 要約 ]
銀化合物の抗菌効果検証に関する基礎的研究
近畿大学農学部 坂上 吉一,袋瀬 直晃,米虫 節夫…495
小林製薬(株) 中央研究所 五味 満裕,大崎 幸彦
研究奨励賞受賞論文 [ 要約 ]
金属酸化物の抗菌活性とその応用に関する研究
神奈川工科大学応用バイオ科学部 澤井 淳…501
解説 [ 要約 ]
紙おむつの衛生と臭い対策
花王(株) 岡崎 静子…511
講座 [ 要約 ]
食品の殺菌手法-原理・特徴・現状・課題[19]
物理的手法 (5)食品の電磁波殺菌 その7. 高周波誘電加熱殺菌
不二製油(株) 技術開発部 江崎 光雄…521
講座 [ 要約 ]
食品の殺菌手法-原理・特徴・現状・課題[20]
物理的手法 (6)食品の高圧殺菌
元日本大学生物資源科学部 林 力丸…527
講座 [ 要約 ]
製造環境内微生物の測定,評価及び制御[18]
パルス光による滅菌事例
日新製薬(株) 川俣 知己,古川 雅弘…533
講座 [ 要約 ]
製造環境内微生物の測定,評価及び制御[19]
医療現場でのプラズマ滅菌事例
ジョンソン・エンド・ジョンソン(株)ASPジャパン 相楽 真…545
講座 [ 要約 ]
食品の化学的保存技術[1] 開講にあたって
(財)日本食品分析センター彩都研究所品質保証部 高山 正彦…553
海外文献抄録
近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…520
神奈川工科大学応用バイオ科学科微生物制御学講座…544
図書紹介
『毒と薬の世界史 ソクラテス,錬金術,ドーピング』学会事務局…552
会員の声-培養-
『畜産と微生物制御』巽 俊彰…558
『水処理屋と微生物』三田村安晃…559
財団法人発酵研究所平成22年度研究助成の募集について
…562
Biocontrol Science 掲載論文抄録(Vol.14, No.1, 2009)
…560
会報・新入会員紹介
…563
カレンダー
和文目次裏

(English)

Vol. 37, No.7 (2009)

Bokin Bobai

Leader
On the Occasion of the Inauguration of the New Presidency
by Kishio HATAI…487
Original
The Effect of Sodium Oleate, a Component of Soap, on the Major Fungi Found in Bathrooms
by Bongjoo PARK, Junko KOSUGE, Yoshiko SUGITA-KONISHI,
Kosuke TAKATORI and Hunjun LEE…489
Note
Basic Research on the Validation of the Antibacterial Activity of Silver Comounds
by Yoshikazu SAKAGAMI, Naoaki FUKUROSE, Sadao KOMEMUSHI,
Mitsuhiro GOMI and Yukihiko OHSAKI…495
Original Paper to Which a Society Prize is Awarded
Antimicrobial Characteristics of Metallic Oxides and Their Applications
by Jun SAWAI…501
Commentary
Hygiene and Odor Prevention of Disposable Diapers
by Shizuko OKAZAKI…511
Lecture
Sterilization Procedures of Foods - Principle, Characteristics, Present Situation and Subjects(19)
Physical Procedures(5)― Electromagnetic Sterilization of Foods(Part 7):
Sterilization by High-frequency Dielectric Heating
by Mitsuo EZAKI…521
Lecture
Sterilization Procedures of Foods - Principle, Characteristics, Present Situation and Subjects(20)
Physical Procedures(6) ― High-pressure Sterilization of Foods:
by Rikimaru HAYASHI…527
Lecture
Measurement, Assessment and Control of Bacteria in Manufacturing Environment(18)
Case Study of the Sterilization with Pulsed Light
by Tomomi KAWAMATA and Masahiro FURUKAWA…533
Lecture
Measurement, Assessment and Control of Bacteria in Manufacturing Environment(19)
Case Study of the Sterilization with Plasma in Medical Site
by Makoto SAGARA…545
Lecture
Chemical Preservation Techniques of Foods(1)
Opening Remarks
by Masahiko TAKAYAMA…553
Abstracts from Overseas Journals
by Environmental Chemical Laboratory, Department of Environmental Management,
Faculty of Agriculture, Kinki University …520
by Faculty of Applied Bioscience, Kanagawa Institute of Technology…544
Book Review
by the Secretariat …552
Member's Voice -Cultivation-
by Toshiaki TATSUMI …558
by Yasuaki MITAMURA …559
Call for Application for the Research Grant in the Fiscal Year 2009 from Institute for Fermentation, Osaka(IFO)
…562
Abstracts of Original Papers Published in the Biocontrol Science(Vol.14, No.1, 2009)
…560
Society Activities and New Members
…563
Calendar
Reverse Page of the Contents in Japanese