日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English
防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 36, No.11 (2008)

Bokin Bobai

報文 [ 要約 ]
除菌スプレー製品の空間除菌効果の標準化
近畿大学農学部 坂上 吉一,原田 昌之,米虫 節夫
小林製薬(株)中央研究所 五味 満裕,鎌谷 光宣,坂井小枝佳,大崎 幸彦
…733
報文 [ 要約 ]
最小発育阻止濃度(MIC)からの化粧品の保存効力性の予測法
御木本製薬(株)研究開発部基礎研究グループ 谷口 康将, 野村 重雄
…741
技術論文 [ 要約 ]
浴場施設でのレジオネラ属菌と宿主アメーバの関連,
およびレジオネラ属菌を塩素消毒により制御する場合の問題点
福岡県保健環境研究所 村上 光一,長野 英俊,野田多美枝
濱崎 光宏,堀川 和美,石黒 靖尚
福岡県粕屋保健福祉環境事務所 乙藤 武志
福岡県保健福祉部生活衛生課 迎田 惠之
国立感染症研究所・寄生動物部 泉山 信司,八木田健司,遠藤 卓郎
…749
解説 [ 要約 ]
天然無機系抗菌剤の現状と課題
神奈川工科大学応用バイオ科学部応用バイオ科学科 澤井 淳
…757
解説 [ 要約 ]
実験用空調ダクトにおける紫外線空気殺菌
東京医科歯科大学 名誉教授 古橋 正吉
…765
講座 [ 要約 ]
抗菌製品を創る[8]
抗菌製品を取り巻く環境 (2) 抗菌性評価技術
(財)日本食品分析センター 土屋 禎
…775
講座 [ 要約 ]
食品の殺菌手法-原理・特徴・現状・課題[7]
化学的手法 (4)食品の高度さらし粉による殺菌
日本曹達(株)エコケアグループ 釜土 良則
…785
講座 [ 要約 ]
製造環境内微生物の測定,評価及び制御[7]環境菌の滅菌剤
元国立医薬品食品衛生研究所 新谷 英晴
…791
講座 [ 要約 ]
バイオフィルムの形成とその制御・応用・対策[7]
環境浄化とバイオフィルム- EPS による微生物群集の制御-
日本大学生物資源科学部 岩淵 範之
…805
海外文献抄録
近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…774
図書紹介
『現代社会の脅威!!ノロウイルス感染症・食中毒事件が証すノロウイルス伝播の実態』
…学会事務局…790
会員の声-培養-
『私と防菌防黴』…日高 靖之…813
会報
…814
カレンダー
和文目次裏

(English)

Vol. 36, No.11 (2008)

Bokin Bobai

Original
Standardization of the Microorganism Reduction Effect in Atmosphere by Using Antimicrobial Spray Products
by Yoshikazu SAKAGAMI, Masayuki HARADA, Sadao KOMEMUSHI,
Mitsuhiro GOMI, Mitsunori KAMATANI, Saeka SAKAI and Yukihiko OSAKI
…733
Original
A Method for Predicting the Preservation Effect of Cosmetics by Using the Minimum Inhibitory Concentration(MIC)
by Yasumasa TANIGUCHI and Shigeo NOMURA
…741
Technical Paper
The Relation Between Legionella and Free-living Amoeba and the Treatment of Equipment at Bathhouses Where Legionella is Controlled by Chlorination
by Koichi MURAKAMI, Hidetoshi NAGANO, Tamie NODA,
Mitsuhiro HAMASAKI, Kazumi HORIKAWA, Yasuhisa ISHIGURO,
Takeshi OTOFUJI, Yoshiyuki MUKAEDA, Shinji IZUMIYAMA,
Kenji YAGITA and Takuro ENDO
…749
Commentary
Natural Inorganic Antimicrobial Agents - Current Status and Challenges
by Jun SAWAI
…757
Commentary
Air Sterilization with Ultraviolet Ray in an Air Conditioner Duct for Laboratory
by Masayoshi FURUHASHI
…765
Lecture
Creation of Antibacterial Products (8)
The Environment Surrounding Antimicrobial Products (2): Assessment Technologies
for Bactericidal Effect
by Tadashi TSUCHIYA
…775
Lecture
Sterilization Procedures of Foods - Principle, Characteristics, Present Situation and Subject (7)
Chemical Procedures (4) ― Sterilization of Foods with Pure Bleaching Powder
by Yoshinori KAMADO
…785
Lecture
Measurement, Assessment and Control of Bacteria in Manufacturing Environment (7)
Sterilant for Microorganisms in Environment
by Hideharu SHINTANI
…791
Lecture
Formation of Biofilm and Its Control, Application and Countermeasures (7)
Environmental Purification and Biofilm-Control of Microbial Community with EPS
by Noriyuki IWABUCHI
…805
Abstracts from Overseas Journals
by Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…774
Book Review
by the Secretariat…790
Members Voice - Cultivation -
by Yasuyuki HIDAKA…813
Society Activities and New Members
…814
Calendar
Reverse Page of the Contents in Japanese