日本防菌防黴学会

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日本防菌防黴学会誌

Vol.51,No.9 (2023)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 密閉高圧容器内における高温・塩素の作用によるレジオネラ属菌に対する不活化効果
  • 三菱電機(株) 守川 彰,豊島 正樹,志賀 彰,勝又 典亮…531
    (一財)電力中央研究所 長谷川浩巳,岩松 俊哉,藤縄 剛史
    麻布大学 古畑 勝則
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 芳香消臭剤を用いたトイレ模擬空間の床素材に対する抗菌性能評価法の構築
  • 小林製薬(株)・日用品事業部 石渡美紗樹,森永 真衣,村木 毅…539
    小林製薬(株)・中央研究所・基盤研究部 鳥井 一宏,五味 満裕
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 焼成貝殻ナノ粉末含有する透明性を持った抗菌・抗ウイルス塗料の開発
  • 神奈川工科大学・健康医療科学部・管理栄養学科 澤井 淳…549
    NS技研 中川 芳高
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品の微生物危害要因と対策 [5]菓子の危害微生物と衛生管理
  • あいち産業科学技術総合センター 日渡 美世…555
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 防菌防黴分野における微生物制御の歴史的経緯と現状
    [8]食品全般ならびに関連分野における微生物制御(その3)
    −食品分野で汎用される各種保存剤等,ならびに食品工場等における殺菌消毒を中心として−
  • 元 近畿大学 坂上 吉一…563
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 家庭の安全・安心科学-家庭における微生物汚染とその対策-
    [1]開講にあたって
  • サラヤ(株)/(株)ポエマ 谷口 暢…569
  • JMoC和文ダイジェスト
  • 水相および気相におけるSARS-CoV-2のオゾンによる不活性化機構
  • 日本医療・環境オゾン学会/デノラ・ペルメレック(株) 錦 善則 他…571
  • 同一食用魚由来サルモネラおよび大腸菌分離株における基質特異性拡張型βラクタマーゼ産生遺伝子blaCTX-M-55をコードする共通した薬剤耐性プラスミドの保有実態に関する研究
  • 広島大学大学院 中山 達哉 他…573
  • 気体状次亜塩素酸の自己分解と半減期
  • パナソニックエコシステムズ(株) 山田 哲義 他…575
  • 若手研究者フォーラム
  • −防菌防黴分野の最前線−
    アメーバに潜むレジオネラ-その特性を利用したアメーバ共培養法-
  • 大阪健康安全基盤研究所衛生化学部生活環境課 枝川亜希子…577
会員の声−培養−『近そうで遠い,「除菌」と「滅菌」の世界』
…井原 望…568
海外文献抄録
…坂上 吉一…579
会報
…580
カレンダー
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<English> Vol.51,No.9 (2023)

  • Original Paper
  • Effect of Sterilization of Legionella Species with High Pressure, High Temperature and Chlorine
  • by Akira MORIKAWA, Masaki TOYOSHIMA, Akira SHIGA, Noriaki KATSUMATA, Hiromi HASEGAWA, Toshiya IWAMATSU, Takeshi FUJINAWA, and Katsunori FURUHATA…531
  • Original Paper
  • Construction of an antimicrobial performance evaluation method for the flooring of a simulated toilet space using an air freshener
  • by Misaki ISHIWATA, Kazuhiro TORII, Mai MORINAGA, Takeshi MURAKI, and Mitsuhiro GOMI…539
  • Commentary
  • Development of transparent and antimicrobial paint containing heated seashell powder
  • by Jun SAWAI, and Yoshitaka NAKAGAWA…549
  • Lecture
  • Dominant Causes and Measures of Microbial Harms toward Foods (5) Identification of microorganisms associated with confectionery deterioration and food hygiene management
  • by Miyo HIWATASHI…555
  • Lecture
  • The Historic Process and Current Situation of the Microbe Control in the Field of Antibacterial and Antifungal Agents [8] Microbial control in food in general and related fields (Part 3): Focusing on various preservatives used in the food field and disinfection in food factories
  • by Yoshikazu SAKAGAMI…563
  • Lecture
  • Safety and security science in home−microbial contamnation in home and its countermesure (1) Starting the course
  • by Toru TANIGUCHI…569
  • Japanese digest of JMoC
  • Inactivation mechanism of SARS-CoV-2 by ozone in aqueous and gas phases
  • by Yoshinori NISHIKI et al.…571
  • Common presence of plasmid encoding blaCTX-M-55 in extended-spectrum β-lactamase-producing Salmonella enterica and Escherichia coli isolates from the same edible river fish
  • by Tatsuya NAKAYAMA et al.…573
  • Self-decomposition and half-life time of gaseous hypochlorous acid
  • by Tetsuyoshi YAMADA et al.…575
  • Young Researcher Forum
  • Legionella hide in Amoeba−co-cultivation method of Amoeba using its characteristic
  • by Akiko EDAGAWA…577
Member’s Voice-Cultivation-
…by Nozomi IHARA…568
Abstracts from Overseas Journals
…by Yoshikazu SAKAGAMI…579
Society Activities
…580
Calendar
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