日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.51,No.4 (2023)

  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 拭き取り洗浄によるステンレス鋼表面からの植物油の除去における動摩擦力と界面活性剤の役割
  • 三重大学大学院生物資源学研究科 渡邉 大貴,辻本 彩,福﨑 智司…147
    クラレクラフレックス(株) 林 沙英,落合 徹,新井田康朗
    岡山県工業技術センター 髙橋 和宏
  • 原著論文
  • [ 要約 ]
  • 体臭の原因とされる皮膚常在菌に対する分岐型脂肪酸塩の除菌活性
  • 北九州市立大学大学院・国際環境工学研究科 飛田 幸祐,林 琴美,森田 洋…155
    宮崎大学・医学部 澤口 朗
    日産化学(株) 好田 年成
    日星産業(株) 中島 淳,森田 洋司
  • 資料
  • [ 要約 ]
  • ガス置換包装による生鮮魚介類の保存性向上効果
  • 東洋大学食環境科学部 佐藤 順…165
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • ATPふき取り検査の効果的な衛生管理への活用と新規なATP+ADP+AMP(A3)法への進化
  • キッコーマンバイオケミファ(株) 志賀 一樹,場家 幹雄…173
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学
    −食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [18]ハードルテクノロジーの概念と食品の長期保存
  • 鹿児島大学農学部 濱中 大介…183
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 環境衛生のバリデーション
    [8]殺菌消毒薬の微生物に対する有効性試験法−手指消毒薬−
  • 丸石製薬(株) 奥西 淳二…189
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 防菌防黴分野における微生物制御の歴史的経緯と現状
    [7]食品全般ならびに関連分野における微生物制御(その2) −食品の腐敗と保存の歴史的経緯等をふまえて−
  • 元 近畿大学 坂上 吉一…199
  • 若手研究者フォーラム−防菌防黴分野の最前線−
  • 衛生技術向上への取り組み
  • サラヤ(株) バイオケミカル研究所 隈下 祐一…205
海外文献抄録
…坂上 吉一…172
会報
…208
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.51,No.4 (2023)

  • Original Paper
  • Roles of Kinetic Friction Forces and Surfactants in Removing Vegetable Oil from Stainless Steel Surfaces by Wipe Cleaning
  • …by Daiki WATANABE, Aya TSUJIMOTO, Sae HAYASHI, Toru OCHIAI,
    Yasuro ARAIDA, Kazuhiro TAKAHASHI, and Satoshi FUKUZAKI…147
  • Original Paper
  • Antibacterial Activity of Branched Fatty Acid Salts Against Body Odor-Causing Bacteria from Human Skin
  • …by Kosuke TOBITA, Kotomi HAYASHI, Akira SAWAGUCHI, Toshinari KODA,
    Atsushi NAKAJIMA, Hiroshi MORITA, AND Hiroshi MORITA…155
  • Data
  • Prolongation of Expiration Dates for Fresh Seafoods by Modified Atmosphere Packaging
  • …by Jun SATO…165
  • Commentary
  • Effective use of ATP test for hygiene management and its development into novel ATP+ADP+AMP (A3) test.
  • …by Kazuki SHIGA, and Mikio BAKKE…173
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (18)The Concept of Hurdle Technology and the Possibility of Long-term Storage for Processed Food by Multiple Combination of Microbicidal Techniques
  • …by Daisuke HAMANAKA…183
  • Lecture
  • Validation of Environmental Hygiene [Sanitation]
    (8) Effective Testing Method for Sterilizing Disinfectant -Finger Disinfectant-
  • …by Zyunzi OKUNISHI…189
  • Lecture
  • The Historic Process and Current Situation of the Microbe Control in the Field of Antibacterial and Antifungal Agents
    [7] Microbe Control in Overall Food and in Associated Field (2): On the History of Corruption and Preservation of Food
  • …by Yoshikazu SAKAGAMI…199
  • Young Researcher Forum
  • Approach to Improvement of Hygiene Technology
  • …by yuichi KUMASHITA…205
Abstracts from Overseas Journals
…by Yoshikazu SAKAGAMI…172
Society Activities
…208
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese