日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.50,No.5 (2022)

  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 感染対策のための手洗い
  • 元園田学園女子大学 山本 恭子…183
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • ヨウ素の基礎知識から最近の話題まで
  • (株)合同資源 海宝 龍夫…189
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • HACCP制度化の実施と今後の展開
  • 名城大学農学部 応用生物化学科 非常勤講師 奥田 貢司 名城大学農学部 応用生物化学科 教授 林 利哉…197
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食の安全・安心科学
    −食品製造現場・食品にかかわる微生物汚染とその対策−
    [14]光触媒を利用した微生物制御と食品衛生分野への応用
  • 北九州市立大学 国際環境工学部 環境生命工学科 森田 洋…205
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 第48回年次大会(特別講演・教育講演・基礎講座)講座
    [2]赤潮問題について
  • 鹿児島大学名誉教授 前田 広人…213
  • ポスター賞<受賞研究>
  • 野菜の薬剤耐性菌数の調査と低減効果に関する研究
  • 近畿大学大学院 農学研究科 小松 華子…219
  • ポスター賞<受賞研究>
  • ヒノキチオールの連続使用による大腸菌の薬剤耐性化に関する研究
  • 近畿大学大学院 農学研究科 井口 恒輝…221
会員の声−培養− 
『名誉会員・篠田純男先生の『回想録~大学生活60年~』を読みて(その41)』…新井 一義…目次裏
海外文献抄録
…坂上 吉一…196
会報
…224
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.50,No.5 (2022)

  • General Review
  • Hand Washing and Hand Hygiene for Infection Prevention
  • …by Yukiko YAMAMOTO…183
  • Commentary
  • From Basic Knowledge of Iodine to a Recent Topics
  • …by Tatuo KAIHOU…189
  • Commentary
  • Enforcement of HACCP Institutionalization and Future Development
  • …by Kouzi OKUDA, and Toshiya HAYASHI…197
  • Lecture
  • Safety and Security Science of Food -Microbial Contamination and Measures concerned with Food Manufacturing Sites and Food-
    (14) Microorganism Control using Photocatalyst and Application to Food Hygienic Field
  • …by Hiroshi MORITA…205
  • Lecture
  • Magazine Lectures Presented in the 48th Annual Conference (Special Lecture, Education Lecture, and Basic Lecture)
    (2) About a Red Tide Problem
  • …by Hiroto MAEDA…213
  • Poster Prize Receiving Study
  • An Investigation of Number of Drug Resistant Bacteria in Vegetables and Study on Reduction Effect
  • …by Hanako KOMATU…219
  • Poster Prize Receiving Study
  • Study on Drug Resistance of Escherichia coli by Consecutive Use of Hinokitiol
  • …by Kouki IGUCHI…221
Member’s Voice-Cultivation-
…by Kazuyoshi ARAI…Reverse Page of the Contents
Abstracts from Overseas Journals
…by Yoshikazu SAKAGAMI…196
Society Activities
…224
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese