日本防菌防黴学会

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日本防菌防黴学会誌

Vol.51,No.8 (2023)

  • 短報
  • [ 要約 ]
  • エゴマ種子とエゴマ油を対象にした微細水滴を含んだ過熱水蒸気処理による殺菌と品質への影響
  • 島根県産業技術センター 浜田技術センター 土佐 典照,小川 哲郎…487
  • 特別寄稿文
  • Biocontrol ScienceからJournal of Microorganism Controlへ
    −日本防菌防黴学会英文誌の名称変更について−
  • 日本防菌防黴学会 前会長 土戸 哲明…493
  • 資料
  • [ 要約 ]
  • 前処理加熱と2種類の培養温度条件を利用した疎水格子フィルター法による活性汚泥中の好気性芽胞形成細菌の挙動の推定
  • 北里大学医療衛生学部保健衛生学科 伊与 亨…497
    第一公害プラント(株) 堀内 昌樹,青木 正治
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • オーラルケアの基礎知識および除菌評価試験
  • ピジョンホームプロダクツ(株) 事業推進G 鈴木 利彦…503
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品の微生物危害要因と対策
    [3]食肉製品製造における微生物危害とその対策
  • 一般社団法人 食肉科学技術研究所 微生物部 中島 誠人…509
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品の微生物危害要因と対策
    [4]清涼飲料水の製造における微生物(細菌芽胞)の危害と対策
  • 南九州大学 健康栄養学部 食品開発科学科 長田 隆…517
  • 若手研究者フォーラム
  • −防菌防黴分野の最前線−
    「Campylobacter属菌の定量的検出法と食中毒予防法構築のためのフードチェーン下流汚染実態調査」
  • 神戸学院大学 栄養学部 伊藤 智…527
図書紹介『食品のカビ検索図鑑 自然環境・室内環境調査にも役立つ』
…伴 さやか…502
会報
…530
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.51,No.8 (2023)

  • Note
  • Effects of superheated steam containing micro-droplets of hot water on sterilization and quality were investigated for perilla seeds and perilla oil
  • …by Noriteru TOSA and Tetsuro OGAWA…487
  • Special Contribution
  • From Biocontrol Science to Journal of Microorganism Control−Name change in English-language of Journal of Antibacterial and Antifungal Agent−
  • …by Tetsuaki TUCHIDO…493
  • Data
  • Estimating the behavior of aerobic endospore-forming bacteria in activated sludge with hydrophobic grid membrane method using a combination of heat shock pre-treatment and two different-temperature incubation
  • …by Toru IYO, Masaki HORIUCHI, and Shoji AOKI…497
  • Commentary
  • Basic knowledge of oral care and sanilization evaluation test
  • …by Toshihiko SUZUKI…503
  • Lecture
  • Dominant Causes and Measures of Microbial Harms toward Foods
    (3) Microbial hazards and its countermeasures in meat product manufacturing
  • …by Yoshito NAKAJIMA…509
  • Lecture
  • Dominant Causes and Measures of Microbial Harms toward Foods
    (4) Hazards and countermeasures against microorganisms (bacterial spore) in the production of soft drinks
  • …by Takashi OSADA…517
  • Young Researcher Forum
  • Quantitative detection method of Campylobacter spp. and Investigation of contamination on downstream of the food chain for establishment of food-poisoning prevention method
  • …by Satoshi ITOU…527
Book Review
…by Sayaka BAN…502
Society Activities
…530
Calendar
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