日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English
防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 39, No.12 (2011)

Bokin Bobai

報文 [ 要約 ]
熱損傷菌におけるコロニー形成時間の分布
武田薬品工業(株)CMC研究センター 開発分析研究所 飯田 友峰…741
相澤 昌嗣,坪谷 重利,武内真理子
調査論文 [ 要約 ]
新たに開発した次亜塩素酸処理循環浴槽システムの
レジオネラ属菌・大腸菌群および一般細菌の制御
(株)ヤマト 住谷 敬太,木村 哲也,齋藤 利明,新井 孝雄…749
群馬県衛生環境研究所 高田 勇人,吉住 正和,横田 陽子
小澤 邦寿,藤田 雅弘,小畑 敏
東京家政大学 森田 幸雄
国立感染症研究所 野田 雅博,木村 博一
特集 微生物との戦いは永遠につづく!
[1]はじめに
日本防菌防黴学会顧問
大阪市立大学大学院,食品安全ネットワーク 米虫 節夫…757
[2]微生物とは何ものか?-その生と死をめぐって [ 要約 ]
関西大学化学生命工学部生命・生物工学科 土戸 哲明…759
[3]微生物とどう戦うか-微生物制御の現状と将来 [ 要約 ]
徳島大学 とくしま地域産学官共同研究拠点 高麗 寛紀…767
[4]食品衛生の基本とは トータルサニテーションの目指すもの [ 要約 ]
ならコープ 上田 修…775
[5]食品工場とはどうあるべきか
-現場での微生物制御とソフト・ハードのバランスの重要性-
[ 要約 ]
フードテクノエンジニアリング(株) 技術本部 品質保証部 佐藤 徳重…783
[6]微生物制御はどこまでシステム化できるか
-HACCPからFSSC22000-
[ 要約 ]
日本防菌防黴学会顧問
大阪市立大学大学院,食品安全ネットワーク 米虫 節夫…791
解説 [ 要約 ]
第十六改正日本薬局方における国際調和の現状並びに
今後の対応について
(独)医薬品医療機器総合機構 規格基準部医療品基準課 徳永 裕司…799
海外文献抄録
近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…782
図書紹介
『バイオセーフティの原理と実際』…坂上 吉一…798
防菌防黴39巻総目次
…814
防菌防黴39巻著者索引
…817
会報・新入会員紹介
…808,818
カレンダー
和文目次裏

(English)

Vol. 39, No.12 (2011)

Bokin Bobai

Original
Distribution of Colony Formation Times in Heat Injured Cells
…by Tomomine IIDA, Masatsugu AIZAWA,
Shigetoshi TSUBOTANI and Mariko TAKEUCHI…741
Technical Paper
Controls of Legionella spp. Coliforms and Viable Bacteria on Circulating Hot Water Bath Equipped with a Newly Developed Hypochlorite Treatmnent System
by Keita SUMIYA, Tetsuya KIMURA, Toshiaki SAITO, Hayato TAKADA,
Masakazu YOSHIZUMI, Yoko YOKOTA, Masahiro FUJITA,
Satoshi KOBATAKE, Yukio MORITA, Masahiro NODA,
Takao ARAI, Kunihisa KOZAWA and Hirokazu KIMURA…749
Special Features / Battles Against Microorganisms Continue Eternally !
(1)An Introduction
by Sadao KOMEMUSHI…757
(2)What are Microorganisms?-Their Lives and Death
by Tetsuaki TSUCHIDO…759
(3)How We Battle Against Microorganisms-Present Status and Future Prospect of Control of Microorganisms
by Hiroki KOURAI…767
(4)What are Bases of Food Hygien?-The Target of Total Sanitation
by Osamu UEDA…775
(5)How Should be Food Factories?-On-site Control of Microorganisms and the Importance of the Balance Between Soft- and Hard-ware-
by Norishige SATO…783
(6)How Far can be Systemized the Control of Microorganisms?-From HACCP to FSSC22000-
by Sadao KOMEMUSHI…791
Commentary
Present Status and Future Strategies to Respond to the International Harmonization of the Japanese Pharmacopeia, 16th edition
by Hiroshi TOKUNAGA…799
Abstracts from Overseas Journals
by Environmental Chemical Laboratory, Department of Environmental Management,
Faculty of Agriculture, Kinki University…782
Book Review
by Yoshikazu SAKAGAMI…798
Annual Index to Volume 39
…814
Annual Index to Volume 39 by Authors
…817
Society Activities and New Members
…808,818
Calendar
Reverse Page of the Contents in Japanese