日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English
防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 37, No.3 (2009)

Bokin Bobai

報文 [ 要約 ]
白色蛍光灯照射下,二酸化チタン光反応によるファージ
不活性化に及ぼす銅イオンと塩化物塩の共同効果
大阪府立工業高等専門学校総合工学システム学科 西岡 求
大阪大学大学院基礎工学研究科物質創成専攻化学工学領域 大西 恭子,佐藤 尚志,田谷 正仁
…161
報文 [ 要約 ]
緑茶抽出物の抗菌活性に及ぼす界面活性剤,防腐剤の効果
花王(株)安全性評価研究所 中山 素一,重宗 尚文,徳田 一
九州大学大学院農学研究院生物機能科学部門食品バイオ工学講座
古田可菜子,松下 知世,吉澤 千尋,本城 賢一,宮本 敬久
…169
ノート [ 要約 ]
照射食品検知のための微生物法(熱処理法)の開発と実験室間再現性について
原子燃料工業(株)NFI照射サービス室 武川 哲也
(社)日本アイソトープ協会甲賀研究所 越川富比古
国立医薬品食品衛生研究所 宮原 誠
…181
解説 [ 要約 ]
生薬及び生薬関連分野における微生物試験法の現状と課題
フィブロ製薬(株) 清水袈裟光
…195
講座 [ 要約 ]
食品の殺菌手法-原理・特徴・現状・課題[11]
物理的手法 (3)食品の過熱水蒸気殺菌
(株)大川原製作所 産機技術部 荒井 貴之
…203
講座 [ 要約 ]
製造環境内微生物の測定,評価及び制御[11]
製薬会社の無菌製剤製造用クリーンルーム内のオゾンガスによる殺菌事例
京浜産業(株) 環境事業部 小阪 教由,奥田 慎一
(株)富士薬品富山第2工場 野上 俊宏
大成建設(株) 設計本部 加藤 美好
…211
講座 [ 要約 ]
バイオフィルムの形成とその制御・応用・対策[11]
金属材料表面の改質によるバイオフィルム形成の制御
鈴鹿工業高等専門学校材料工学科 兼松 秀行,生貝 初
…223
講座 [ 要約 ]
食品の微生物検査法と食中毒発生時の疫学調査法[18] 低温細菌
東京都健康安全研究センター微生物部 平井 昭彦
…231
海外文献抄録
近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…210
神奈川工科大学 澤井 淳…238
図書紹介
『フレッシュ食品の高品質殺菌技術』新谷 英晴…239
会員の声-培養-
『何の話し?』芦川 靖…241
会報・新入会員紹介
…242
カレンダー
和文目次裏

(English)

Vol. 37, No.3 (2009)

Bokin Bobai

Original
Synergy Effect of Copper Ions and Chloride Salts on Photo-inactivation of Phage with Titanium Dioxide under Illumination from a White Fluorescent Lamp
by Motomu NISHIOKA, Kyoko ONISHI, Takashi SATO, and Masahito TAYA
…161
Original
Combined Effects of Surfactants and Preservatives on the Antibacterial Activity of Green Tea Extracts
by Motokazu NAKAYAMA, Naofumi SHIGEMUNE, Hajime TOKUDA, Kanako FURUTA, Tomoyo MATSUSHITA, Chihiro YOSHIZAWA, Ken-ichi HONJOH, and Takahisa MIYAMOTO
…169
Note
Development of a Microbiological Method(Heat Treatment Method)to Confirm the Irradiation of Food Samples in a Blind Trial of Collaborating Laboratories
by Tetsuya TAKEKAWA, Tomihiko KOSHIKAWA, and Makoto MIYAHARA
…181
Commentary
Present Status and Issues of Microbiological Test Methods in Crude Drug and Related Fields
by Kesamitsu SHIMIZU
…195
Lecture
Sterilization Procedures of Foods - Principle, Characteristics, Present Situation and Subjects(11)
Physical Procedures(3)―Sterilization of Foods with Superheated Steam
by Takayuki ARAI
…203
Lecture
Measurement, Assessment and Control of Bacteria in Manufacturing Environment(11)
Case Study on the Sterilization with Ozone Gas in the Clean Room for Manufacturing Sterile Products in a Pharmaceutical Company
by Noriyoshi KOSAKA, Shin-ichi OKUDA, Toshihiro NOGAMI, and Miyoshi KATO
…211
Lecture
Formation of Biofilm and Its Control, Application and Countermeasures(11)
Control of Biofilm Formation by the Surface Modification of Metallic Materials
by Hideaki KANEMATSU, and Hajime IKIGAI
…223
Lecture
Inspection of Microorganisms in Foods and Epidemiological Investigation in the Case of Food Poisoning(18)
Psychrophilic Bacteria
by Akihiko HIRAI
…231
Abstracts from Overseas Journals
by Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…210
by Jun SAWAI…238
Book Review
by Hideharu SHINTANI…239
Member's Voice -Cultivation-
by Yasushi ASHIKAWA…241
Society Activities and New Members
…242
Calendar
Reverse Page of the Contents in Japanese