日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English
防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 33, No.11 (2005)

Bokin Bobai

報 文 [ 要約 ]
ジャム腐敗菌に対するフルフラールの生育阻止効果
共立女子大学家政学部食物栄養学科 高橋 沙織, 小櫃 理恵, 木内 幹
アヲハタ(株)フルーツ加工研究センター 枳穀 豊
…579
報 文 [ 要約 ]
塩酸を原料にして製造した微酸性電解水によるレタスの洗浄殺菌効果について
森永乳業(株)食品総合研究所,機能水プロジェクト 鈴木 潔, 中村 悌一 小久保貞之, 冨田 守
森永乳業(株)装置開発研究所 土井 豊彦
…589
解 説
R2A 培地の培地性能試験と水棲細菌数測定への適用
日本製薬(株)ライフテック部 田中 憲志
…599
解 説
一般用漢方処方のパイロット使用実態調査研究
AUR(Actual Use Research)及び一般用漢方処方の見直しを図るための調査研究について
国立医薬品食品衛生研究所 生薬部 合田 幸広,糸数 七重,中村 高敏
…605
解 説
数種の薬用植物に関する国内栽培の試み
里山に於ける薬草栽培研究会 草野源次郎
…611
講 座
食品衛生と界面活性剤[5] バイオフィルムと界面活性剤の利用
中央味噌研究所 磯部 賢治
…617
講 座
微生物の簡易迅速検出法ならびに同定法の現状と進歩[4]
ATP 法 (バイオルミネッセンス法) を利用した迅速衛生検査
キッコーマン(株)バイオケミカル事業部 斉藤 渉
…627
資 料
食品の黄色ブドウ球菌数測定用フィルム状乾式培地の評価報告
生活協同組合コープえひめ 富永 孝子
大阪府立公衆衛生研究所 浅尾  努
辻調理師専門学校 武政 二郎
(株)ファルコライフサイエンス 寺本 忠司
…633
海外文献抄録
近畿大学農学部環境管理学科環境化学教室…610
Biocontrol Science 掲載論文抄録(Vol.10,No.3)
…637
新刊紹介 『ISO 規格準拠医療機器の滅菌及び滅菌保証』
坂上 吉一…626
会員の声-培養-
『暗中模索の抗菌試験』 鈴木 邦夫…639
『ある司書の1週間』 乗木 雅代…640
『微細藻類に魅せられて』 中野 武登…641
会報・新入会員紹介
…642
カレンダー
…和文目次裏

(English)

Vol. 33, No.11 (2005)

Bokin Bobai

Original
Growth Inhibition of Jam Putrefactive Fungi by Furfural
by Saori TAKAHASHI, Rie OBITSU, Yutaka KIKOKU and Ken KIUCHI
…579
Original
The Disinfectant Effect of Slightly Acidic Electrolyzed Water Prepared with Hydrochloric Acid as a Raw Material for Lettuce
by Kiyoshi SUZUKI, Teiichi NAKAMURA, Toyohiko DOI,
Sadayuki KOKUBO and Mamoru TOMITA
…589
Commentary
Performance Test of R2A Medium and Application to the Determination of Number of Bacteria Living in Water
by Kenji TANAKA
…599
Commentary
Actual Use Research (AUR), a New Evaluating Method for OTC Kampo Formulations and Reconsideration of the 210 OTC Kampo Formula
by Yukihiro GODA, Nanae ITOKAZU and Takatoshi NAKAMURA
…605
Commentary
Attempt at Domestic Cultivation of Several Medicinal Plants
by Genjiro KUSANO
…611
Lecture
Food Hygiene and Surface Active Agents (5)
Biofilm and the Use of Surface Active Agents
by Kenji ISOBE
…617
Lecture
The Present Situation and Development of Simplified and Accelerated Detection and Identification of Micro-organisms [4]
Rapid Hygienic Inspection by the Use of ATP Method (Bio Luminescence Procedure)
by Wataru SAITO
…627
Data
Evaluation Report on Film-like Dry Medium to Determine the Number of Staphylococcus aureus in Foods
by Takako TOMINAGA, Tsutomu ASAO, Nirou TAEMASA
and Tadashi TERAMOTO
…633
Abstracts from Overseas Journals
by Department of Environmental Management,Faculty of Agriculture, Kinki University…610
Abstracts of Original Papers Published in the Biocontrol Science
(Vol.10, No.3, 2005)
…637
Book Review
by Yoshikazu SAKAGAMI…626
Member's Voice ― Cultivation ―
by Kunio SUZUKI……639
by Masayo NORIKI……640
by Taketo NAKANO……641
Society Activities and New Members
…642
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese