日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.42,No.7 (2014)

  • 短報
  • [ 要約 ]
  • 環境水のレジオネラ属菌検査のための新規選択培地
    (CAT α培地)による夾雑菌汚染の低減効果
  • アクアス(株) つくば総合研究所 井上 浩章,高間 朋子…349
    馬場ますみ,石間 智生,縣 邦雄
  • 解説
  • [ 要約 ]
  • 食品産業における硬質表面洗浄の理論と実際
    [6] 洗浄のシステムと定量的評価
  • 三重大学大学院生物資源学研究科 福﨑 智司…353
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 感染症の現状と展望[8] 皮膚感染症
  • 北里大学医療衛生学部 阿部美知子…361
    北里大学医学部 久米 光
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品工場の衛生管理と人材育成[3]
    食品安全マネジメントシステムの仕組みと効果
  • 東京農業大学生物産業学部 宮地 竜郎…369
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • カビ検査法[1] カビ検査法の基礎
  • 新潟県立大学人間生活学部 村松芳多子…375
    NPO法人カビ相談センター 高鳥 浩介
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品の微生物変敗防止技術と制御[7]
    無菌充填食品の微生物変敗と制御
  • 九州大学大学院農学研究院生命機能科学部門 宮本 敬久…381
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品の微生物変敗防止技術と制御[8]
    食肉類の変敗及び食肉加工工場の微生物汚染と制御
  • 食品・微生物研究所 内藤 茂三…391
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 微生物制御に関わる基礎的な背景と最新の話題[1]
    食品微生物検査のための簡易キットのValidation
  • 日水製薬株(株) 小高 秀正…399
図書紹介
『食品分野における非加熱殺菌技術』…坂上 吉一…408
『寄生虫なき病』…学会事務局…368
会員の声-培養-
『幾つかの「公定法」に対する疑問』…大澤 朗…380
『レジオネラと私』…井上 浩章…390
会報
…410
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol.42, No.7 (2014)

  • Note
  • Use of a Novel Selective Agar(CATα)to Reduce the Negative Effect of Non-Target Microorganisms on the Detectionof Legionella Species from Environmental Water Samples
  • …by Hiroaki INOUE, Tomoko TAKAMA, Masumi BABA, Tomoki ISHIMA, and Kunio AGATA…349
  • Commentary
  • Theory and Practice of the Cleaning of Hard Surface in Food Industry(6)
    Washing System and Quantitative Assessment
  • …by Satoshi FUKUZAKI…353
  • Lecture
  • Current Status and Prospects of Infection(8)
    Skin Infection
  • …by Michiko ABE, and Hikaru KUME…361
  • Lecture
  • Hygiene Management in Food Factory and Human Resource Development(3)
    Mechanism and Effect of Safe Management System for Foods
  • …by Tatsuro MIYAJI…369
  • Lecture
  • Test Method for Fungi(1)
    The Basics of Test Method for Fungi
  • …by Kanako MURAMATSU, and Kosuke TAKATORI…375
  • Lecture
  • Techniques for Preventing Deterioration of Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control(7)
    Deterioration of Aseptically Packaged Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control
  • …by Takahisa MIYAMOTO…381
  • Lecture
  • Techniques for Preventing Deterioration of Foods Due to Microorganisms and Deterioration Control(8)
    Deterioration of Food Meat and Microorganism Control and Microorganism Contamination in a Food Factory and Its Control
  • …by Shigezo NAITO…391
  • Lecture
  • The Basical Background Relating to Microorganism Control and Latest Topics(1)
    Validation of Simplified Kit for Microorganism Test of Foods
  • …by Hidemasa KODAKA…399
Book Review
…by Yoshikazu SAKAGAMI…408
…by the Secretariat…368
Member's Voice-Cultivation-
…by Ro OSAWA…380
…by Hiroaki INOUE…390
Society Activities
…410
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese