日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English

日本防菌防黴学会誌

Vol.41,No.1 (2013)

  • 巻頭言
  • 和文誌の充実による学会の活性化
  • 日本防菌防黴学会編集委員長 島根大学生物資源科学部 佐藤 利夫…1
  • 報文
  • [ 要約 ]
  • Vibrio vulnificusが生産する抗菌物質の探索および性状解析
  • 佐賀大学・農学部 横地 奈菜,渡辺 真理,黒田 沙織…3
    田中 重光,神田 康三,小林 元太
    京都工芸繊維大学・大学院工芸科学研究科 麻生 祐司
  • 報文
  • [ 要約 ]
  • pH調整次亜塩素酸ナトリウム水溶液の超音波霧化による
    固体表面上のA型インフルエンザウイルスの不活化
  • 岡山県工業技術センター 福崎 智司,浦野 博水…11
    NPO法人 バイオメディカルサイエンス研究会 中山 幹男
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品による寄生動物感染症[5] 原虫感染症(3) トキソプラズマ症と沖縄県における
    トキソプラズマの流行状況について
  • 沖縄県衛生環境研究所 衛生科学班 喜屋武向子…19
    国立感染症研究所 寄生動物部,筑波大学大学院 生命環境科学研究科 松原 立真
    国立感染症研究所 寄生動物部,筑波大学 生命環境系 永宗喜三郎
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 食品産業における洗浄技術の基礎と効率化のための実践ポイント
    [5]ATP測定を活用した酒造場における洗浄実践ポイントの把握
  • 白菊酒造(株) 門脇 洋平…29
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 細菌の環境認識と適応[6] 細菌走化性受容体の多刺激認識能
  • 法政大学生命科学部生命機能学科 西山宗一郎,川岸 郁朗…35
    名古屋大学大学院工学研究科マイクロナノシステム 工学専攻 田島 寛隆
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 細菌の分類と同定[3] 分類・同定に必要な性状試験
  • (株)テクノスルガ・ラボ 技術部 西島美由紀…45
  • 講座
  • [ 要約 ]
  • 文化財の生物被害の現状と対策[10] 博物館・美術館のカビとその対策- IPMによるカビ対策の考え方 -
  • (株)エフシージー総合研究所 環境科学研究室,ランビエンテ修復芸術学院 川上 裕司…53
海外文献抄録
…近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…34
図書紹介
『「ゼロリスク社会」の罠-「怖い」が判断を狂わせる』…学会事務局…52
会員の声-培養-
『営々黙々』…細井 潔…60
『室内環境の微生物汚染と健康影響』…長谷川兼一…61
会報・新入会員紹介
…62
カレンダー
…和文目次裏

<English> Vol. 41, No.01 (2013)

  • Leader
  • Vitalization of Our Society by Fulfilling the Official Journal in Japanese
  • …by Toshio SATO…1
  • Original
  • Screening for an Antibacterial Substance Produced by Vibrio vulnificus and Its Characterization
  • …by Nana YOKOCHI, Mari WATANABE, Saori KURODA, Shigemitsu TANAKA, Yuji ASO, Kozo KANDA, and Genta KOBAYASHI…3
  • Original
  • Inactivation of Influenza A Virus on Solid Surfaces by Ultrasonic Fogging with pH-Controlled Sodium Hypochlorite Solutions
  • …by Satoshi FUKUZAKI, Mikio NAKAYAMA, and Hiromi URANO…11
  • Lecture
  • Food-borne Parasitic Animal Infection(5)
    Protozoan Infection(3):Toxoplasma gondii and Its Prevalence in Okinawa Prefecture
  • …by Hisako KYAN, Ryuma MATSUBARA, and Kisaburo NAGAMUNE…19
  • Lecture
  • Basics of the Cleaning Technology in the Food Industry and Practical Points for Efficiency(5)
    Understanding of Practical Points of Cleaning by Utilizing ATP Measurement in Breweries
  • …by Yohei KADOWAKI…29
  • Lecture
  • Environmental Recognition and Adaptation of Bacteria(6)
    Polymodal Sensing by Bacterial Chemoreceptors
  • …by So-ichiro NISHIYAMA, Hirotaka TAJIMA, and Ikuro KAWAGISHI…35
  • Lecture
  • Separation and Identification of Bacteria(3)
    Characteristics Tests for Classification and Identification
  • …by Miyuki NISHIJIMA…45
  • Lecture
  • Present Status of Biological Damages of Cultural Property and Measures to Prevent Damages(10)
    Fungi in a Museum/Gallery and Countermeasures to Fungi - Attitude Toward Countermeasures to Fungi with the Aid of IPM
  • …by Yuji KAWAKAMI…53
Abstracts from Overseas Journals
…by Environmental Chemical Laboratory,Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University…34
Book Review
…by the Secretariat…52
Member's Voice ― Cultivation ―
…by Kiyoshi HOSOI …60
…by Ken-ichi HASEGAWA…61
Society Activities, New Members
…62
Calendar
…Reverse Page of the Contents in Japanese