日本防菌防黴学会

学会のご案内

関連情報

  • English
防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 37, No.2 (2009)

Bokin Bobai

報文 [ 要約 ]
食品関連細菌に対する酸性化亜塩素酸ナトリウム処理における殺菌効果とカット野菜への応用
日本大学・生物資源科学部・食品科学工学科 荻原 博和,大島 智美,西山由美子,古川 壮一
Micro・Bio・Con(PMS-C&Method 共同体) 小彈正公彰
佐野短期大学・社会福祉学科 小柳津 周…81
報文 [ 要約 ]
浴室のシリコン内部に侵入したカビに対する次亜塩素酸の効果
パナソニック電工解析センター(株) 材料評価事業部 井原 望
パナソニック電工(株) 住建総合技術センター 石木 茂
大阪市立環境科学研究所 濱田 信夫…91
調査論文 [ 要約 ]
学校の実験・実習室における細菌汚染調査
神戸女子短期大学食物栄養学科 逵 牧子
辻調理師専門学校 武政 二郎,杉本 智美
(株)ファルコライフサイエンス 寺本 忠司…99
解説 [ 要約 ]
簡易・迅速微生物試験法・測定法の基礎知識
神戸市環境保健研究所 微生物部 飯島 義雄…105
解説 [ 要約 ]
微生物および品質管理のための温度積算計
Time-Temperature Integrator の開発
東京農工大学 農学部 藤川 浩…113
講座 [ 要約 ]
食品の殺菌手法-原理・特徴・現状・課題[10]
物理的手法 (2)食品のレトルト殺菌,UHT 等の液体連続殺菌
(株)日阪製作所 生活産業機器事業本部設計開発部 堤 隆一…117
講座 [ 要約 ]
製造環境内微生物の測定,評価及び制御[10]
環境菌に対する塩素系消毒剤の殺菌事例
(株)エイチ・エス・ピー 小野 朋子…129
講座 [ 要約 ]
バイオフィルムの形成とその制御 ・ 応用 ・ 対策[10]
洗浄によるバイオフィルム成分の洗浄除去特性
岡山県工業技術センター 浦野 博水…139
講座 [ 要約 ]
食品の微生物検査法と食中毒発生時の疫学調査法[9]
カンピロバクター東京都健康安全研究センター 横山 敬子…149
海外文献抄録
近畿大学農学部環境管理学科環境化学研究室…148
図書紹介
『安全。でも安心できない・・・-信頼をめぐる心理学』
学会事務局…159
Biocontrol Science 掲載論文抄録(Vol.13, No.2, 2008)
…157
会報・新入会員紹介
…160
カレンダー
和文目次裏

(English)

Vol. 37, No.2 (2009)

Bokin Bobai

Original
Bactericidal Effect of Acidified Sodium Chlorite on Food-Related Bacteria and Its Application to Some Fresh-Cut Vegetables
by Hirokazu OGIHARA, Tomomi OSHIMA, Yumiko NISHIYAMA,
Soichi FURUKAWA, Tomoaki KODANJOU and Makoto OYAIZU…81
Original
Effect of Hypochlorite on the Fungal Contamination in the Silicone in Bathrooms
by Nozomu IHARA, Shigeru ISHIKI and Nobuo HAMADA…91
Investigation Paper
Survey on the Bactericidal Contamination in School Laboratories and Classrooms
by Makiko TSUJI, Nirou TAKEMASA, Tomomi SUGIMOTO,
and Tadashi TERAMOTO…99
Commentary
Basic Knowledge about Simple and Rapid Tests and Determination for Microorganisms
by Yoshio IIJIMA…105
Commentary
Temperature Integrators for Microorganisms and Quality Control
- Development of Time-Temperature Integrators -
by Hiroshi FUJIKAWA…113
Lecture
Sterilization Procedures of Foods - Principle, Characteristics, Present Situation and Subjects(10)
Physical Procedures(2)―Continuous Sterilization of Solution e.g., Retort Steriliza- tion, UHT(Ultra High Temperature)Sterilization of Foods
by Ryuichi TSUTSUMI…117
Lecture
Measurement, Assessment and Control of Bacteria in Manufacturing Environment(10)
Case Study on the Sterilization of Environmental Fungus with Chlorinated Disinfec- tants
by Tomoko ONO…129
Lecture
Formation of Biofilm and Its Control, Application and Countermeasures(10)
Removal Characteristics of Biofilm Elements by Washing
by Hiromi URANO…139
Lecture
Inspection of Microorganisms in Foods and Epidemiological Investigation in the Case of Food Poisoning(9)
Campylobacter
by Keiko YOKOYAMA…149
Abstracts from Overseas Journals
by Department of Environmental Management, Faculty of Agriculture, Kinki University …148
Book Review
by the Secretariat …159
Abstracts of Original Papers Published in the Biocontrol Science(Vol.13, No.2, 2008)
…157
Society Activities and New Members
…160
Calendar
Reverse Page of the Contents in Japanese