日本防菌防黴学会

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防菌防黴誌(和文誌)

Vol. 30, No.1(2002)

Bokin Bobai

会員状況

…1

報 文

脂質製品の微生物試験に用いる界面活性剤の至適濃度
日本メナード化粧品(株) 赤座 誠文, 小島 肇夫
堅田 友則, 中田  悟, 小西 宏明
元・国立衛生試験所 石関 忠一…3


解 説

透析液清浄化の現状と問題点
東京医科歯科大学 血液浄化療法部 芝本  隆
中野総合病院 腎センター 信澤 正美
高田馬場診療所 小野 祐嗣…13


解 説

野菜栽培環境における大腸菌の生態と
大腸菌用選択培地の開発
野菜茶業研究所 果菜研究部 病害研究室 白川  隆…21

解 説

日本でのバイオロジカル・インディケータの使用
K2インターナショナル(株) 数馬 昂始…29

講 座

放射線殺滅菌技術10
9. 我国における研究用照射施設・装置
-東京都立産業技術研究所 放射線利用施設-
東京都立産業技術研究所 関口 正之…37

講 座

滅菌バリデーションならびに再現ある滅菌保証達成のために9
-汚染菌/環境浮遊菌生育培地の選択ならびに培地性能の改良-
3-11) プラントでのバイオバーデン菌検出の経験から
(株)ミノファーゲン製薬 座間工場 黒須志のぶ
国立医薬品食品衛生研究所 新谷 英晴…41

講 座

食品有用・腐敗細菌の性質と検査法1
1. 開講にあたって
愛知県食品工業技術センター 内藤 茂三…53

講 座

食品有用・腐敗細菌の性質と検査法2
5. Zymomonas 属細菌
福山大学生命工学部 外村 健三…55

海外文献抄録
坂上 吉一…12
会員の声-培養-
『微生物との関わり』 堀江 英二…60

『温泉は生きている』 大河内正一…62

『COインキュベーターとコンタミネーション』 梨木  誠…63

書評

『環境と化学物質』 横山  浩…61

会報

…64

 

カレンダー

…和文目次裏



(English)

Vol. 30, No.1(2002)

Bokin Bobai

Distribution of Members

…1

Original

Optimal Concentrations of Emulsifying Agents for Use in Microbilogical Tests of Waterimmiscrible Products

…by Narifumi AKAZA, Hajime KOJIMA, Tomonori KATADA,
Satoru NAKATA, Hiroaki KONISHI and Chuichi ISHIZEKI…3

Commentary

Current Situation and Problems of the Cleaning of Dialysis Solution

…by Takashi SHIBAMOTO, Masami SHINOSAWA and Yuji ONO…13

Commentary

Ecological Characteristics of Escherichia coli Infection in Vegetable Cultivation and Development of New Selective Agar Medium for Isolation of E-coli from Agricultural Ecosystems
…by Takashi SHIRAKAWA…21

Commentary

The Use of Biological Indicators Made in Japan
…by Koji KAZUMA…29

Lecture

Radiation Sterilization Techniques (10)
9. Radiation Facilities and Equipment for Researches in Japan
Tokyo Metropolitan Industrial Technological Research Institute, Radiation Facility
…by Masayuki SEKIGUCHI…37

Lecture   

To Attain Reproducible Sterility Assurance and Sterilization Validation (9)
-A Selection of Growth Culture Medium of Contamination / Environmental Floating Fungi and an Improvement of Culture Medium Performances
 3-11) Through Our Experiences of the Detection of Bioburden Fungus in a Plant
…by Shinobu KUROSU and Hideharu SHINTANI…41

Lecture  

Characteristics and Inspection Procedure of Putrefactious Bacteria Valuable for Foods (1)
1. Opening Remarks…by Shigezo NAITOH…53

Lecture

Characteristics and Inspection Procedure of Putrefactious Bacteria Valuable for Foods (2)
5. Zymomonas Bacteria…by Kenzo TOMURA…55

Abstracts from Overseas Journals
…by Yoshikazu SAKAGAMI…12
Member's Voice -Cultivation-

…by Eiji HORIE…60

…by Syoichi OKOUCHI…62

…by Makoto NASHIKI…63

Book Review
…by Hiroshi YOKOYAMA…61
Society Activities
…64

Calendar
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